Εισάγωντας χρώμα στο παιδικό δωμάτιο

Για τους ενήλικες, η επιλογή χρωμάτων για τους χώρους κατοικίας, αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί αρκετή σκέψη, καθώς οι ενήλικες συνυπολογίζουν εκτός από το προσωπικό τους γούστο και διάφορα πρακτικά ζητήματα, όπως το κόστος και τους συνδυασμούς με τα άλλα στοιχεία του χώρου. Κατανοούν επίσης, ότι η αλλαγή του χρώματος στους τοίχους δεν μπορεί να γίνεται συχνά, και έτσι προσπαθούν να διαλέξουν χρώματα που θα τους ικανοποιούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω ωστόσο, δεν ισχύουν για τα παιδιά. Τα παιδιά δεν λαμβάνουν υπόψη το ζήτημα του κόστους ούτε τους απασχολεί αν το χρώμα που επιθυμούν είναι πολύ έντονο ή δεν ταιριάζει με άλλα στοιχεία του χώρου.

Εισάγωντας χρώμα στο παιδικό δωμάτιο

Το κυριότερο ζήτημα για το παιδικό δωμάτιο είναι ότι τα παιδιά αλλάζουν γνώμη πολύ εύκολα. Μπορεί για παράδειγμα να σας πείσουν να βάψετε το δωμάτιό τους με ένα έντονο λαχανί αλλά σε λίγους μήνες να αλλάξουν γνώμη. Ένα άλλο παράδειγμα είναι τα θεματικά δωμάτια, όπως τα δωμάτια με θέμα την Babrie ή τον Γουϊνι, που ναι μεν προκαλούν τον ενθουσιασμό των παιδιών αλλά υπάρχει περίπτωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το παιδί να θεωρεί τη διακόσμηση του δωματίου του «παιδιάστικη» και να θέλει να την αλλάξει.

Τα παιδιά λοιπόν αποτελούν δύσκολούς πελάτες. Άλλωστε, έχουν άποψη για τον τρόπο που ντύνονται, τις δραστηριότητες που επιλέγουν και φυσικά για τη διακόσμηση του προσωπικού τους χώρου. Πριν επιλέξετε, λοιπόν, χρώμα για το δωμάτιό τους και πριν ξεκινήσετε μια συζήτηση μαζί τους για το πώς θα βάψετε το δωμάτιό τους, δείτε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Επιλέξτε ένα μόνο χρώμα για τους τοίχους του δωματίου και αποφύγετε τις ταπετσαρίες με πολύπλοκα σχέδια αλλά και τις τοιχογραφίες.

Τα σημερινά παιδιά έχουν τόσα πολλά πράγματα, όπως παιχνίδια, βιβλία, διακοσμητικά αντικείμενα, αναμνηστικά, αφίσες κλπ, που η επιλογή ενός σύνθετου χρωματισμού σχήματος, ή μιας πολύπλοκης ταπετσαρίας δεν έχει κανένα νόημα όταν το παιδί τοποθετήσει τα πράγματά του στο δωμάτιο. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τις τοιχογραφίες που είναι μεν εντυπωσιακές, αλλά από την άλλη μεριά απαιτούν ένα ολόκληρο κομμάτι τοίχου να παραμείνει άδειο για να μην καλυφθεί η τοιχογραφία.

Αν ωστόσο, θέλετε να χρησιμοποιήσετε δύο χρώματα για τους τοίχους τότε σκεφτείτε τις ρίγες.

  • Αποφύγετε τα έντονα και εντυπωσιακά χρώματα και επιλέξτε ένα ουδέτερο χρώμα για τους τοίχους.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται περιστασιακά από έντονα χρώματα, όπως για παράδειγμα από το λαχανί, το ροζ, το φωτεινό πορτοκαλί, το βαθύ μπλε, το κίτρινο κλπ. Σκεφτείτε ωστόσο, ότι η αγάπη του παιδιού για το χρώμα δεν περιορίζεται μόνο στους τοίχους αλλά επεκτείνετε στα υφάσματα και στα διακοσμητικά αντικείμενα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να επιλέξετε ένα ουδέτερο χρώμα για τους τοίχους που θα λειτουργεί ως φόντο.

  • Δώστε χρώμα στις λεπτομέρειες.

Αν οι τοίχοι έχουν ουδέτερο χρώμα, τότε τα υφάσματα, όπως οι κουρτίνες και τα σεντόνια, μπορούν να έχουν έντονα χρώματα ή να περιέχουν σχέδια. Χρώμα επίσης μπορεί να μπει στο χώρο με τα μαξιλάρια, τα πουφ και το φωτιστικό.

  • Θέλετε σχέδια στους τοίχους; Επιλέξτε αυτοκόλλητα τοίχου.

Τα παιδιά, είναι πολλές φορές επηρεασμένα από τους ήρωες της τηλεόρασης και από τη μόδα και μπορεί να σας ζητούν διακόσμηση με θέμα την Barbie, τον Γουϊνι ή τον Μπομπ σφουγγαράκη. Τα αυτοκόλλητα τοίχου αποτελούν μια οικονομική και πρακτική πρόταση για να προσθέσετε χρώμα και σχέδια στους τοίχους. Τοποθετούνται και κυρίως αφαιρούνται πανεύκολα, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να αλλάζετε συχνά τη θεματολογία τους.  

  • Δώστε σημασία στη μοκέτα ή στο χαλί.

Αν και στους τοίχους συστήνεται η επιλογή ουδέτερων χρωμάτων, δεν ισχύει το ίδιο για τη μοκέτα ή το χαλί. Μπορείτε δηλαδή να επιλέξετε μια πολύχρωμη μοκέτα με σχέδια. Άλλωστε, στα παιδιά αρέσει πολύ να παίζουν στο πάτωμα και πολλές φορές «ταξιδεύουν με το μυαλό τους» στα σχέδια της μοκέτας.

  • Επιλέξτε κορνίζες με δυνατότητα αλλαγής περιεχομένου.

Τα κάδρα στους τοίχους αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα και δίνουν ψυχή και χρώμα στους τοίχους. Είναι προτιμότερο να προτιμήσετε κορνίζες που μπορείτε να αλλάξετε το περιεχόμενό τους μόνοι σας. Μπορείτε για παράδειγμα να κορνιζάρετε φωτογραφίες, παιδικές ζωγραφιές, αφίσες, αποξηραμένα λουλούδια, κολάζ, κάρτες, προσκλήσεις γενεθλίων, ανανεώνοντας με αυτόν τον τρόπο το παιδικό δωμάτιο.

 

Πηγή :

www.decobook.gr